Dropbox installeren
Dropbox is een platformonafhankelijke online opslagruimte. Er is een app voor Windows, macOS en Linux. Als je de app hebt geïnstalleerd zet Dropbox een speciale map op je bureaublad. Die map werkt net als elke gewone map, maar heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Van elke wijziging in één van de bestanden in de map wordt volautomatisch een online back-up gemaakt. Als je bestanden in je Dropboxmap deelt met andere mensen worden wijzigingen in die bestanden ook bij die mensen doorgevoerd. En tenslotte heb je via de map ook toegang tot bestanden die anderen met jou hebben gedeeld.
Dropbox downloaden en installeren

Dropbox downloadenHet installeren van de Dropbox-app is kinderspel. De installatie verloopt op een Linux, Windows of Mac-computer identiek. In slechts drie stappen ben je klaar. Stap 1 is het downloaden van de app via . Stap 2: voer de installatie uit zoals dat bij jouw besturingssysteem gebruikelijk is. Tijdens de installatie krijg je de vraag om een account aan te maken of om je aan te melden bij een bestaande account. Je kunt de app ook koppelen aan een Business-account, maar dan moet je je bij dat account wel aanmelden. Na de installatie zie je dat de Dropbox-map op de harde schijf staat en vind je een Dropbox-icoon in het systeemvak of op de menubalk.

Dropbox installeren met beheerdersmachtigingen

Om van de volledige functionaliteit van Dropbox te kunnen profiteren moet de app worden geïnstalleerd met beheerdersmachtigingen. In de meeste gevallen gaat dat al automatisch goed, maar als dat niet zo is kun je de installatie volgens de onderstaande instructies herhalen. Als de app al is geïnstalleerd moet die eerst weer worden verwijderd. Download nogmaals de Dropbox-app en open het installatieprogramma. Selecteer met de rechtermuisknop ‘als administrator uitvoeren’ en volg de instructies. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord van de beheerder in als daarom wordt gevraagd. Als je die vraag niet krijgt ben je al de beheerder van de computer. Voer vervolgens de installatie uit en meld je tenslotte aan bij Dropbox.

Slimme Synchronisatie en beheerdersmachtigingen

Bij een correcte installatie van Dropbox krijg je pictogrammen bij de mappen en bestanden te zien waarmee de status van de synchronisatie van die bestanden en mappen wordt getoond. Je krijgt ook contextmenu’s (rechts klikken met de muis) voor snelle toegang tot Dropbox-acties. En als je een Professional of een Business account hebt kun je gebruik maken van Slimme Synchronisatie. Daarmee kun je tot in detail bepalen of en zo ja welke bestanden en mappen online worden bewaard, en hoe de synchronisatie met gedeelde bestanden wordt afgehandeld.
Slimme Synchronisatie werkt alleen bij Business en Professional Dropbox accounts en alleen als je beheerdersmachtigingen hebt. Dat geldt voor alle computers die aan het Business account zijn gekoppeld. Als je Slimme Synchronisatie wilt gebruiken moet je daarom controleren – voordat je die functie inschakelt – of Dropbox op alle computers met gedeelde Dropbox-mappen in het Business account wel met beheerdersmachtigingen is geïnstalleerd. Het kan een probleem zijn als mensen zelf software met beheerdersmachtigingen moeten installeren. Het bedrijfsbeleid staat dat soms niet toe. Wellicht heb je de assistentie van een lid van het IT-team bij nodig.

Dropbox en de macOS sleutelhanger

Het wachtwoordbeheer voor macOS van Apple wordt afgehandeld door de sleutelhanger. Om je account te kunnen controleren en om de instellingen van de Dropbox-app beter te beveiligen heeft de Dropbox-app toegang nodig tot de sleutelhanger. Je kunt die toegang geven door tijdens het installatieproces te klikken op ‘Sta toe’ of ‘Sta altijd toe’ wanneer macOS daarom vraagt. Kies bij voorkeur de tweede optie, want dan ben je verzekerd van naadloze toegang. Als je op ‘Nee’ klikt zal de Dropbox-app helemaal niet worden uitgevoerd op je computer.

Dropbox Web Helper voor macOS

Voor Dropbox gebruikers met een macOS computer is er een speciale tool ontwikkeld ter ondersteuning van de gebruikersinterface van Dropbox, de Dropbox Web Helper. Die is alleen tegelijk met de desktop-app actief. Dropbox Web Helper kan onafhankelijk van de Dropbox-app worden gestart en gestopt. De tool heeft slechts een ondersteunende functie en beïnvloedt de werking van de app niet. Voor de Dropbox-app moeten waarschijnlijk wijzigingen worden aangebracht in de Firewall en de antivirussoftware. Het advies is om dezelfde wijzigingen aan te brengen voor de Dropbox Web Helper.

Plaats een reactie